Pawilon Edward

Pawilon Edward

Park Zdrojowy 4


Budynek jednopiętrowy położony w centrum uzdrowiska w Parku Zdrojowym. Komfortowe pokoje 1-, 2- i 3-osobowe posiadają: pełen węzeł sanitarny, TV-SAT, internet bezprzewodowy.
Pokoje Lux: pełen węzeł sanitarny, lodówkę, TV-SAT, internet bezprzewodowy, szlafroki, część pokoi posiada balkon.
Apartamenty posiadają: balkon, pełen węzeł sanitarny, lodówkę, TV-SAT, internet bezprzewodowy, szlafroki.

W obiekcie jest 42 miejsca. Na parterze znajduje się wspaniała zabytkowa jadalnia. Na zabiegi Goście dochodzą około 80m do Domu Zdrojowego. We wszystkich pokojach w łazienkach do kąpieli wykorzystujemy wodę termalną.

Tel: 75 75 510 56

Historia obiektu:

Dawna nazwa Kursaal. Wzniesiony w latach czterdziestych XIX w. (wzmiankowany po raz pierwszy w 1849 r.) z użyciem form późnoklasycystycznych, posiadał pierwotnie od frontu (nieistniejący obecnie) kolumnowy portyk oraz od południa przeszklony salon z widokiem w stronę pasma Karkonoszy. Budowlę gruntownie przebudowano w latach 1867‑1868 według projektu Bockscha, architekta Schaffgotschów. Zlikwidowano portyk, który zastąpiła hala spacerowa o ażurowej, snycerskiej oprawie, rozlokowana wzdłuż elewacji wschodniej i południowej. W elewacjach wprowadzono formy wystroju neoklasycystyczne. Z tego także czasu zapewne pochodzi kompozycja malarska plafonu głównej sali, przedstawiająca alegoryczną scenę zwycięstwa Jutrzenki nad Nocą oraz w bocznych strefach kompozycji tablicę fundacyjną z inskrypcją, portretem Johanna Antona Schaffgotscha oraz atrybutami rodowymi (herb, sylweta zamku Chojnik).
Kolejne przebudowy nastąpiły w latach siedemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XIX w. oraz w początkach XX w. W latach siedemdziesiątych miejsce pawilonów handlowych zajęła otwarta hala spacerowa, wsparta na dekoracyjnych, żeliwnych kolumnach, powiększona następnie w latach dziewięćdziesiątych. Hale spacerową rozebrano w latach dwudziestych XX w. Pierwotnie Dom służył kuracjuszom o średnim statusie społecznym jako miejsce organizowania bali, koncertów, gier hazardowych. Po 1945 r. nastąpiła zmiana układu pomieszczeń, zachowano natomiast pierwotny układ i wystrój sali głównej (obecnie jadalni zdrojowej) z sztukateriami i kompozycją malarską plafonu.

Położenie obiektu:
GPS N 50 51.850 E 15 40.834 (dojazd od ulicy Cervi). Parking przy ul Krynicznej N 50 51.979 E 15 40.871 (płatny)

Obiekt częściowo zmodernizowano w ramach projektu pn. „Zwiększenie potencjału usługowego w zakresie lecznictwa uzdrowiskowego Uzdrowisko Cieplice Sp. z o.o. - Grupa PGU" współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2007-2013


Polska Grupa Uzdrowisk Polska Grupa Uzdrowisk